Лечебни свойства
Маслини Антес и Мария - 100% натурални и здравословни гръцки маслини в майчина саламура
Основното богатство на маслините е съдържанието на антиоксиданти. Процентното съдържание на тези антиоксиданти зависи пряко от сорта на маслините, от степента на узряването, от начина на обработката им (рецептурата) и т.н. Това е и едно от безценните преимущества на маслините “Антес и Мария” – чрез обработката им се постига изключително високо процентно съдържание на антиоксиданти. Учените отделят специално внимание на ефекта от тритерпентиновите фитонутриенти - еритродиол, уваол, олеинова киселина и хидрокситирозол за превенция на ракови заболявания и загуба на костна маса.
Маслините действат успокояващо при астма, при обострен остеоартрит и ревматоиден артрит. Отлагането на калций в костите, който подпомага запазването на костната плътност, се дължи на олеуропенина.
Маслините са отличен източник на мед, желязо, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, витамини и аминокиселини, хранителни фибри, растителен протеин. Те са значим компонент от вегетарианското и лечебно хранене.
Маслините осигуряват витамин А, който е ценен за запазване на добро зрение. Счита се, че витамин А предпазва от катаракта, макулна дегенерация, глаукома и други възрастови заболявания.
В зелените маслини се съдържа голямо количество линоленова киселина, която е много полезна за кърмачетата и подрастващите деца. Липсата на тази киселина води до проблеми в развитието и растежа на бебетата и малките деца, както и до редица кожни заболявания. Маслините са не само здравословна, но и препоръчителна храна за бебета и деца.
Консумацията на зелени маслини е препоръчителна за преодоляване на тежките симптоми, свързани с настъпване на климактериум: горещи вълни, сърцебиене, нарушения на съня.
Тъмноцветните маслини, особено Каламон, са единствените маслини, в които се съдържат β-токоферол и α-токофероли, които също са мощни антиоксиданти.
За маслините “Антес и Мария” важи следното: 2 много едри маслини или 5 дребни са еквивалентни на 1 лъжичка extra-extra virgin olive oil, съдържат около 70 пъти повече калций и около 15 пъти повече фосфор от зехтина (при еднакви тегла). Маслините “Антес и Мария” съдържат около 12 пъти повече антиоксиданти от зехтина (с изключение на витамин Е).
Маслините са с доказан противовъзпалителен ефект при проблеми на сърдечно-съдовата система. Те съдържат висок процент мононенаситени мастни киселини (75 % - мононенаситена олеинова киселина - мастна киселина, алфа–линоленова - омега-3 мастна киселина), които понижават риска от сърдечно-съдови заболявания, регулират нивата на холестерол и кръвно налягане, усилват метаболизма. За маслините “Антес и Мария” процентът на тези полезни мононенаситени мастни киселини е още по-висок – до 83%. Подпомагат усилването на метаболизма и намаляването на инсулиновата резистентност.
Маслините намаляват последиците от дегенеративните мозъчни болести и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.
-
Уникалната маслина „АНТЕС И МАРИЯ“ от Васил Симеонов - проф. доктор на хим.науки
-
из „Храната лекарство“ от Евгения Михайлова, Списание Осем, бр.1 (97)/януари 2017
-
"Маслината" от web-страницата "Пътят към здравето" на д-р Гайдурков
-
Международно изложение "Фестивал на виното и храната", 21.-23.04.2017, Варна