из „Храната лекарство“ от Евгения Михайлова, Списание Осем, бр.1 (97)/януари 2017

Маслините са изключително полезна и здравословна храна благодарение на високото си съдържание на мононенаситени мастни киселини и растителен протеин, което ги прави важен компонент от лечебното и вегетарианското хранене.

В своята статия "Храната като лекарство" Евгения Михайлова посочва: "И като стана дума за мазнини, да не забравяме, че между растителните и животинските има огромна разлика. По-здравословни, естествено, са растителните, тях организмът разпознава като храна и може да ги усвои по-най добрия начин. Такива са мазнините, съдържащи се в авокадото, маслините, семената и ядките..." И още: "Те имат значителна роля в обмяната на веществата, структурите на клетките, хормоналния баланс, но най-важната им роля е да се трупат като резервен запас, който би могъл да е източник на енергия при нужда."

Повече може да прочетете в темата на брой 1/януари 2017 на списание Осем.

Може би се интересувате и от?