Натурални маслини сорт Каламон от Халкидики

Майчина саламура: вода, морска сол, оцет

Маслините Каламон носят короната на превъзходен сорт.  Имат характерна издължена, бадемоподобна форма, сияйна повърхност, плътно месесто тяло, богат цветен нюанс пурпурно-лилаво-тъмно кафяво. Заради вида й, в Гърция наричат тази маслина още „нокътче”. Традиционно отглеждани в района на Месиния (по-рано известен като Каламата), откъдето идва и другото име, с което са познати по света. След засаждането си в Халкидики този сорт маслини расте отлично и развива великолепни вкусови качества, благодарение на богатата наносна почва и специфичния микроклимат с характерна атмосферна влага и меки зими в този район на Гърция.  Плодовете узряват от средата на ноември до началото на януари, което е най-късната есен до средата на зимата.

Заради своя солен, пикантен, наситен вкус, маслините Каламон са особено предпочитани за блюда, в които има сирене Фета. Те подчертават вкуса на цялата средиземноморска кухня. Освен че са наслада при директна консумация, Каламон са особено подходящи за салати, разядки, сандвичи, пици, паста, ястия с ориз и бели меса. 

 

Хранителни стойности за 100 гр. продукт

Продукт

Маслини „Антес и Мария”

сорт Каламон от Халкидики

Енергийност

205kcal/859kJ

Мазнини

22,88

вт.ч. наситенимазнини

3,24

Въглехидрати

3,65

вт.ч. захари

1,12

Фибри

3,83

Протеин

1,62

Сол

4,51

 

Може би се интересувате и от?